Hva skal vi spise nå da?

 

 

Nå som høsten er så til de grader tilstede, med vind, innmari heavy nerbør og minusgrader om natta. Skal vi lissom bare sette et strek over alt som har med spiselige hageplanter å gjøre å begynne hamstringa i matbutikken?

Nei det skal vi selvfølgelig ikke!
For vi var jo naturligvis så pass kloke tideligere i år at vi husket på å så ting som tåler norsk høst, og som kan gi oss og tennene våre enda noen uker med friske krispige grønnsaker. For så lure var vi vel?

Jeg er ikke ekspert på noen ting jeg, aller minst på det å holde orden å lage gode systemer. Jeg veit om folk som lager hageplan for fem år frem i tid. Hva de skal så når, hvilke sorter, hvilken plass, akkurat antall hvitløker per kvadratmeter og nøyaktig når på året de skal gjødsle med hvilket gjødsel og i hvilken mengde hvor. Jeg blir helt trøtt jeg.

Mitt system:
Første uka i Januar inbiller jeg meg at våren er på vei. Etter jul og nyttår kommer nemlig våren. Tanken om at hagen kan være dekket av en meter snø i enda fire måneder, den tanken eksisterer ikke i mitt hode første uka i januar. Istedenfor blir jeg stresset.
Jeg fylles av en optimisme og en følelse av at NÅ må jeg komme igang! Herreguuud! Snart har vi fersk gressløk på lørdags-egga igjen! Jeg må så! Nå! Hva har jeg for frø fra i fjor??? Hvor har jeg frøene? Jeg må nok bestille nytt!
Å så på helt magisk vis sitter jeg plutselig med kredittkortet i hånd foran PC'en og trykker send på en bestilling på en sum som er større enn jag turt å fortelle noen. 

Det tar omtrent en uke før frøposene dumper ned i postkassa. Det er like lang tid som det tar for meg å innse at det er tre måneder igjen før den årlige slalomturen til Trysil. Litt som i tegnefilmer når noen får en idè - det går opp et lys for meg.

Jeg setter vekk frøene og later som at vinteren er deilig.

Så skjer det noe.
Det kan være at det er strålende solskinn og jeg hører en fugl som jeg synes høres ut som en sånn typisk vårfugl.
Eller det kan være at jeg snubler over en hageblogg som er superinspirerende.
Kanskje ramler det ned noen notater fra gartnerskolen når jeg rydder i boden.
Jeg blir plutselig inspirert. Jeg kjenner at det kribler i fingrene. Jeg begynner å tenke tanker som at i år, i år skal vi bli fullstendig selvforsynte med grønnsaker. Alt skal bli P-E-R-F-E-K-T.

Rett som det er så er det November og jeg rusler en tur i kjøkkenhagen for å se om der er noe å spise på. Jeg høster litt. Kjenner det er godt når en av de sjeldne solstrålene treffer ansiktet. Bestemmer meg for å være ute litt til. Rydder bort tomatplantene og dekker beddet med halm. Høster de siste gulrøttene og trykker ned hvitløk. Dekker med nedbæsjet hønsehalm. Klipper ned den tre meter høye jordskokken og bruker den som organisk ræl i et annet bed.

Jeg tar med meg det jeg høstet, setter det fra meg på kjøkkenbenken, å så tenker jeg at jeg er heldig som sådde det jeg sådde i år og at jeg kan holde meg unna store deler av grønnsaksavdelingen i butikken en måned til.

 

 

Vi har fortsatt en del sommerpurre igjen inne i kjøleskapet, så vinterpurren på bilde får stå i noen uker til. Kålen blei skikkelig fin!

 

 

Prøvde meg på en miks av grønnkål i år, fire forskjellige sorter. Jeg sådde i omganger, noen frø annenhver uke. Første måneden var plantene dekket av fiberduk, men jeg så ikke så mye som rompa på en eneste larve så jeg dro bort duken og tenkte at i år er det vel ikke noe larve år da vel. Tre uker etter det var mer enn halvparten spist opp og når jeg oppdaget det var det for seint. Det jeg fant ut var at sorten larvene gikk først på og spiste opp sjappest var den røde. TRur det var en russisk sort. Etter den så var det den røde med krusete blader. Så var det svartkålen/dinosaurkålen. Den som holdt seg best mot angrep var den klassiske vanlige krusete grønne. Da har jeg lært noe nytt da - fiberduk er viktigere enn du trur.

 

 

Gulrøtter sådde jeg i Mai, Juni og slutten av Juli. De på bilde var de jeg sådde i Juli. Knallgode! Hvilken sort det er har jeg ikke peiling på, fordi jeg bare tømte rester fra flere frøposer oppe i en skål, blandet rundt og sådde skikkelig tett. Sår du tett blir de ikke så store, men det var ikke heller meninga med disse - dette var bare et forsøk på en japansk teknikk om å dyrke mest mulig på minst mulig plass. Artig!

 

 

Rosenkålen blei ordentlig fin i år! Larvene har spist opp så å si hvert eneste blad, men latt selve rosene være. Det gjør meg ingenting. De som dyrker rosenkål i større skala pleier uansett å fjerne bladene etterhvert å bare la rosene og selve toppen være igjen.

 

 

Har du sådd markjordbæret "Rügen", eller kjøpt deg noen planter av den, så kan du spise helt til vinteren biter deg i rompa. Litt mer vannete i smak nå enn i Juni selvfølgelig, men fortsatt bedre enn Belgiske Bole-bær fra butikken.

 

 

Når de tre siste kålhuene blei høstet dro jeg opp røttene og ga til hønene. Jeg pleier absolutt ikke å være nazi på å ta opp alt eller å rydde mega mye, men akkurat når det kommer til kål prøver jeg å være litt nøye. Der kan slemme sykdommer lagres over vinteren og i verste fall vil du da slite med å dyrke kål i det beddet i mange år fremover.

 

 

Ettersom jeg etterstrever å følge konseptet "aldri åpen jord" må jeg bruke det organiske materell jeg finner. Til høyre hvor jeg satte hvitløken dekket jeg med halm. I beddet til venstre klippet jeg ned jordskokken og brukte til å dekke beddet hvor jeg hadde høstet kål.

 

 

Jeg har fått spørsmål om ikke jeg kan skrive om hva man gjøre i hagen nå på høsten og svaret mitt på det er veldig enkelt:

Då må ikke gjøre en dritt.

 

Våren og sommeren 2018 kommer uansett hva du gjør nå.
Har du lyst til å så ute i vinter kan det være lurt å ha et bed "klart" (et bed hvor du har fjernet gamle planter, fylt på med organisk ræl, lagt på et lag med jord og dekt alt med noe organisk igjen), da er det så fort gjort å bare fjerne det øverste laget ræl for å så, men det er ikke noe du .
Vil du rake løv for å dekke beddene dine så kan du gjerne gjøre det, men du ikke.
Sitt inne under pleddet å se på Netflix når det regner å gå deg en tur ute når sola skinner - snart er det jul og nok av ting å bli stresset over!

 

 

Hva jeg gjør akkurat nå?

Jeg koser meg med et bilde jeg akkurat fikk sendt fra en kunde jeg plantet hos i sommer.
Hos henne gjorde jeg om et helt blomsterbed, men jeg fikk også lov å hjelpe til med krukkene som skulle stå ved inngangsdøra. Vi kjørte sammen til gartneriet og hu var en skikkelig tøffing som sa ja til mine idèer om hengende grønt, oppovervoksende rødt gress og alt mulig rart jeg foreslo som hu aldri hadde hatt en tanke på. Flere av plantene er blitt skiftet ut nå i høst, men se så fint det fortsatt er a! Å se som den flotte Plectranthusen slynger seg nedover! Og heldig er jeg som har så fine kunder som holder kontakten utover året sånn at jeg får følge med på utviklingen av det jeg startet. Koz og klemz til dere!

 

Siste tips - det ække for seint å sette hvitløk og tulipanløk! Mange av de butikker som har noe igjen har de på halv pris nå - løp å kjøp - fint med løk!

 

#hage #ræl #kaos #høst #ikkestress #sommerenkommeralikkavel #grønnsaker #kål #gulrot #grønnkål #mat #dyrksjæl

Én kommentar

Victoria Larsen

10.11.2017 kl.08:09

Smart!! Blir ofte til at det bare blir kastet :-)

Skriv en ny kommentar

hits