Har du baller? Bruk dem!

 

 

Nytt prosjekt!


Selvfølgelig er organisk ræl en del av ingrediensene.
Her er gamle halmballer, som i høst skal spres ut over kjøkkenhagen som et dekke over vinteren. Men, før det skal de brukes til noe annet, nemlig som bed!

 

I noen skal det være jordbær. Det er utløpere fra fjorårets jordbærplanter som blei satt i egne krukker i høst. Nå har de dannet nydelige røtter og blomster. Jeg fjerner rett og slett bare krukka, graver et lite høl ned i halmen og presser greia ned.

 

Jeg setter ballene (hahahaha) på siden, da trur jeg det er lettere for røttene å få vann når det regner. Da renner jo vannet ned langs stråene, istedenfor ut mot sidene. Kan hende jeg er litt krøllete som tenker så, men funker det så funker det. Vi får vel se!
Forhåpningen er at siden disse ballene (hahaha igjen) står nærmere huset og oss, enn de jordbæra som er plantet lenger bort så får kanskje disse være i fred for fugla. Vi tester!

 

Halm i seg sjøl inneholder ikke nok næring for en hel sesong. Dessuten inneholder det nesten ingen nitrogen! Det som er brunt inneholder lite nitrogen, det som er grønnt ineholder mye nitrogen. Alltså må vi tillføre noe grønnt til de brune ballene (ha ha ha nå dør jeg snart). Så da må vi lage nesslevann! Plukk så mange nessler du vil, med eller uten handsker. Jeg brukte ikke handsker og det angrer jeg på nå. Døtt dem ned i en bøtte og dekk med vann. Sett bøtta et sted ikke alt for nære huset. Om to uker er det klart til å brukes, det kjenner du på lukta...

Ikke bare jordbær skal testes i ballene (fniiiis), planen er å døtte ned sukkererter, squash og frilandsagurk også, men jeg drøyer det til uka når værste regnet er over.

 

Ellers står det bra til i hagen, til tross for at jeg jobber mye i andres hager og ikke har så mye tid til min egen. Mye av grunnen til at det har gått  så bra er at såå si alle bed er dekket med et eller annet. Det har jo regna mye i det siste, men dekket bidrar til enda mer liv i jorda, og marken er den største gjødselhjelpa jeg har. Det er helt sykt mye mange mark som driter den fineste gjødsel og gjør at jeg slipper å gjødsle så mye. Dessuten gir det minimalt med ugras.

Flere har spurt om det er lurt med så mye dekke når man har snegler i hagen. Vel, der er det delte meninger. De fleste er enige i at det gir mer gjemmesteder for snegler, og at de derfor formerer seg mer og blir fler. Men samtidig så sparer dekkene deg for veldig mye tid du ellers måtte ha brukt til vanning, gjødsling, graving og ikke minst luking, og har du først snegler i hagen så har du.

 

Vi har fortsatt mer grønnt enn vi klarer å spise, noe hønene setter fryktelig stor pris på. Pac choi'en får lov å blomstre sånn at jeg kan samle frø til jeg skal så dem på nytt i august.

 

 

I drivhuset er det fullstendig kaos, som vanlig. Kålplanter har blitt pottet om i større potter, frilandsagurken tar masse plass til de blir plantet ut til uka og det gjelder også squashen og gresskaren. Noen ting står å venter på å blomstre ferdig sånn att jeg får frø, og noen frø venter på å spire.

Kaos ja - men også helt fantastisk!

Jeg håper dere også har kaos? Og at dere nyter det!

 

#hage #bæsj #baller #halm #nesslevann #gjødsel #dekke #kaos #lol #yolo


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

stegenroad

stegenroad

32, Spydeberg

Grønnt, gira, glede. Lokalpatriotisme og med en ønske om en åpen verden. Miljø, natur, hage, jord, holdbarhet, mangfold. We can do it!

Kategorier

Arkiv

hits