Bryt reglene. Just do it.

 

I natt kom jeg hjem fra Roma. En av verdens absolutt viktigste byer historisk sett. Det er turister overalt. Seks millioner turister bare i Vatikanmuseet, i løpet av et år. Seks millioner! Holy macarony! 

Jeg har vart i Italia før, men dette var første tur til Roma. Jeg så for meg at en by med så mye turisme, så mange flotte bygninger, og så massiv historie kom til å ha rimelig velstelte hager rundt omkring. Parkene, krukkene langs avenyene. Bedene ved piazzaene og gressplen utenfor det Sixtinske kapell. Her kommer jeg til å få se mye av det dere perfekte og unaturlige. Slik som jeg ikke liker. 

 

Men så feil jeg hadde!
Den største groblad plante jeg sett vokste i en park midt i sentrum. Selv om groblad egentlig er en medisinsk plante (det er en grunn for at den kalles nettopp gro-blad, den får nemlig sår til å gro igjen kjappere) tviler jeg på at italienerne bevisst planter den langs en gang som milioner av mennesker går på hvert år. Jeg tipper den blir kategorisert som ugress også i Italia. 
Ingen har raket opp bladene fra i fjor, og det er mange uker siden gresset blev klippet. 

 

Inne på Forum Romanum blei det for sånn cirka to tusen år siden holdt noen av verdens kuleste taler. Inne på Forum Romanum satt senatet over det romerske imperiet. Inne på Forum Romanum ligger verdens navle, hit kom de store hærførerne ridende inn i seierstog for å motta jubelen fra titusener mennesker som hyllet prestasjonene dems ute i verden. Inne på Forum Romanum har Julius Caesar hærjet, og her blei han brent. 
Inne på Forum Romanum gror idag gress på ruinerne. Eføy og Klematis dekker hele vegger. 

 

Inne på den flotte innergården til det fancy hotellet fantes null system eller strategi når det kom til beplantningen. En busk her og en annen busk der. Forskjellig krukker og forskjellige blomster.  

 

Alltså sjekk di blomsterkassene! Du kan da ikke sette fire Surfina i fire ulike farger i samme kasse? For et rot! Rødt, rosa, lilla og hvitt - i samme kasse? Hallo!??

 

Men det er klart du kan. For meg går dette emot alt hva jeg lært om form, farge og kombinasjoner.
Rotete bakgrunn. Byggning i flere farger og materiell. Tre, glass, stein, puss, rette linjer, buete linjer, blått, oransje, teraskotta, brun, grå. Riktignok ganske rolige farger, men alikkavel. Dette burde ikke fungere sammen med rosa, rød, lilla og hvit!

Men visst gjør det? Det er helt fantastisk flott!

Visst er det kjipt med forsøpling, og visst er frodige hageanlegg flotte å hvile øya på en stund. Men det må aldri være et mål at noe skal være perfekt!

Bruk det du har og det du har lyst på. I Roma brukes det vanvittige summer penger på å vedlikeholde alle historiske bygninger de er så heldige å ha, at vedlikehold av grønne rom og beplantninger blir nedprioritert.  
Ikke tenk så fælt på rette linjer, farger og kombinasjoner. Hvertfall ikke planlegg så mye at det aldri blir noe av. Gjør. Bare gjør. Blei det ikke som du tenkt så gjør det på nytt, annerledes. Prøv igjen. Drit i reglene. Just do it. 

 

#hage #roma #regler #føkkit 
 
 

Én kommentar

sweet L S

15.05.2017 kl.10:26

❤🌱❤🌱❤🌱❤

Skriv en ny kommentar

stegenroad

stegenroad

32, Spydeberg

Grønnt, gira, glede. Lokalpatriotisme og med en ønske om en åpen verden. Miljø, natur, hage, jord, holdbarhet, mangfold. We can do it!

Kategorier

Arkiv

hits